Pitkäaikainen kumppani yhteistyöstä Luvian Saha Oy:n kanssa – ”On aina hoidettu se, mitä on luvattu”

06.10.2021

Luottamus on ollut avainsana, jonka ympärille on rakentunut Kuljetus A. Eklundin ja Luvian Sahan sukupolvirajat ylittävä yhteistyö

Vuosi 1984.

Tukkirekan hytistä katselee ulos uteliaana pikkupoika, joka on hetki sitten saapunut ensimmäistä kertaa elämässään Luvian Sahalle.

Poika on vasta 13-vuotias Ari Eklund. Hän on päässyt mukaan isänsä Altti Eklundin puunajoreissulle.

 • Aivan ensimmäisiä muistikuvia Luvan Sahasta on se, että tukkien lajittelusta vastannut lajittelijamies värjötteli kylmässä lajittelukopissa, Ari Eklund naurahtaa.

Silloin Eklund ei voinut mitenkään aavistaa, että lähes 40 vuotta myöhemmin hänen päivittäiseen arkeensa kuuluisi yhä matka Luvian Sahalle.

Niin on kuitenkin käynyt.

 • Kuljetus A. Eklund on ollut Luvian Sahan kanssa yhteistyössä vuodesta 1984 asti. Olemme pisimpään yhtäjaksoisesti Luvian Sahalla toiminut kuljetusyritys, Eklund sanoo.
 • Puhutaan varmasti tuhansista kerroista, kun olen Luvian Sahan pihaan kääntynyt, mutta hyvillä mielin porteista ajelee vieläkin joka kerta sisälle. Matkan aikana muutos on toki ollut valtava: on saanut läheltä seurata, miten Luvian Saha on kasvanut ja kehittynyt.

Kuljetus A. Eklund on pitkäikäinen perheyritys, jonka historia kantaa aina vuoteen 1961.

Silloin Altti Eklund aloitti puunajon Porin seudulla. Luvian Sahan kanssa yhteistyö alkoi vuonna 1984, kun suomalaisen puutavaran voimakkaasti kasvanut ulkomainen tarve kasvatti Luvian Sahan toimintaa.

Ari Eklund varttui puunajon parissa, mutta isänsä avuksi hän ehti vasta vuonna 1991, kun armeija oli suoritettu.

Luvian Saha oli pienelle kuljetusyritykselle merkittävä yhteistyökumppani.

 • Meillä oli käytössä yksi auto, jota ajoimme isän kanssa kahdestaan, hän kertoo.

Maailma oli 1990-luvun alussa vielä hyvin erilainen – niin kuin oli myös sahamaailma.

 • Kaksi asiaa on pysynyt samana: Me kuljetamme pääosin tukkeja ja Luvian Saha Oy on aina sijainnut samalla paikalla. Kaikki muu onkin sitten muuttunut siitä ajasta, kun aloitin itse nämä hommat, hän sanoo.

Tärkeä yhteistyökumppani Luvian Saha Oy on kasvanut ja kehittynyt oman alansa edelläkävijäksi: monttuiset sorapihat ovat vaihtuneet asfalttikenttiin ja sahalla on otettu käyttöön aina vain uudempia teknologioita.

Suurin muutos Eklundille itselleen on ollut kuljetuskaluston kehitys, sillä vanhat ja vaaralliset tukkirekat ovat vaihtuneet moderneiksi ajoneuvoyhdistelmiksi. Ne ovat suuremmasta koostaan huolimatta aiempaa turvallisempia, tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä.

Tieverkko on kehittynyt, sillä pienet metsätiet olivat aiempina vuosikymmeninä hyvin kapeita ja huonokuntoisia ”hevospolkuja”, joihin ei aina ollut raskailla tukkirekoilla edes asiaa.

Koko sahatoimiala on sekin muuttunut. Vastuullisuus on entistäkin olennaisempi osa kaikkien metsäteollisuuden toimijoiden päivittäistä työtä.

Siinä samassa on mullistunut myös Eklundin tavallinen työpäivä.

 • Ennen ei ikinä tiennyt, minkälainen päivästä muodostuu. Hakkuita ei ennen suunniteltu määränhallinnan puolesta kovin tarkkaan: Talvella tukkeja saatettiin säilöä vähän joka puolelle ja keväällä meillä kuskeilla oli autossa aina paksu mappi, johon oli merkattu tukkivarastoja. Niitä sitten kevään mittaan haettiin ja tyhjennettiin. Aika vaikea olisi kuvitella sellaista tilannetta enää nykypäivänä, mutta se oli silloin ajankuva, Eklund huomauttaa

Nykyisin tilanne on se, että tänään metsässä katkaistu tukki on jo lähipäivinä sahalla

Puunajo on aikataulutettua ja kuormanpurkuajat ovat tarkkoja. Yhteydenpito Luvian Sahan ja yrittäjien välillä sen sijaan hoituu nykyisin digitaalisilla tieto- ja tiedonsiirtojärjestelmillä, joiden avulla kumppanit voivat olla jatkuvassa yhteydessä.

 • Eklund sanoo tietävänsä jo nyt esimerkiksi ensi viikon ajomäärät.Kaikki on siirtynyt sähköiseksi, minkä lisäksi puunajo on aiempaa suunnitellumpaa, tehokkaampaa ja ekologisempaa. Onhan muutos koko toimialalla ja Luvian Sahalla ollut iso. Rinta rinnan on sitä muutosta eletty jo aika monta vuosikymmentä.

Koko sahateollisuus on ollut muutosten kourissa, mikä on vaatinut sopeutumista ja uuden oppimista niin Luvian Sahalta kuin Kuljetus A. Eklundiltakin.

Molemmat ovat siihen pystyneet.

 • Luvian Saha on mielestäni aina ollut hyvin hoidettu ja eteenpäin katsova yritys, jolla on ollut rohkeutta uudistua. Heidän kanssaan on ollut hyvä tehdä yhteistyötä.

Lähes 40 vuotta kestäneen yhteisen taipaleen aikana kumpikin yritys on myös kasvanut.

Luvian Saha on perustamisestaan asti kasvanut tasaisesti investoiden, mikä on tarjonnut mahdollisuuksia myös kumppaniyrityksille.

 • Yrittäjille pyrimme aina tarjoamaan mahdollisimman vakaan ja tasaisen työllisyyden, mikä osaltaan mahdollistaa myös kumppaniyritysten menestymisen, toteaa Luvian Saha Oy:n metsäjohtaja Juho Honkela.

Luvian Sahan kasvu ja sen tarjoama vakaa työllisyys on osittain ollut mahdollistamassa myös Eklundin perheyrityksen kasvua. Kuljetusliike A. Eklund on nykyisin osakeyhtiö, jolla on ajossa neljä autoa ja joka työllistää kahdeksan henkilöä.


Luvian Sahan merkitys on yhtiön liiketoiminnalle yhä merkittävä.

 • Mielestäni pitkän suhteen tärkein tekijä on ollut luottamus. On aina hoidettu se, mitä on luvattu – puolin ja toisin.

Se on myös perusta, jonka päälle on hyvä rakentaa tulevaisuutta.

Nykyisin Eklundin autoja Luvian Sahalle ohjastaa kolmas sukupolvi, kun Ari Eklundin poika Sami Eklund on jo ehtinyt aloittaa puunajon.

 • Minulla on vakaa luotto niin Luvian Sahan kuin koko sahateollisuudenkin tulevaisuuteen, yhä päivittäin ajava Eklund sanoo.
 • Toivottavasti yhteistyö Luvian Sahan kanssa jatkuu vielä seuraavienkin 40 vuoden ajan.

Artikkelin kirjoittaja ja haastattelija: Timo Riihentupa

Artikkelin kuvat: Anssi Koskinen